Omdat Flamco hun producten duurzamer wil maken, heeft Else Plastic de vraag gekregen om hen te helpen bij de ontwikkeling van een nieuw membraan voor expansievaten. Expansievaten houden de druk van een CV-installatie stabiel door het tijdelijk opvangen van het extra watervolume dat ontstaat door opwarming of afkoeling van de installatie.

Wanneer een expansievat vervangen moet worden, komt dit meestal doordat het rubberen membraan lek is geraakt. Daar moest iets aan gebeuren, vond Flamco. Samen met verschillende experts binnen de Else Groep zijn er meerdere kunststoffen getest als vervanger voor dit rubber. Uiteindelijk is thermoplastisch polyolefin (TPO) als beste uit de test gekomen.

Zelfde kwaliteit, beter voor milieu

Door de nieuw ontworpen membranen uit TPO te spuitgieten, is de hoge kwaliteit behouden gebleven, maar zijn de milieuprestaties veel beter. TPO is namelijk schoner te verbranden, maar ook te recyclen tot gelijkwaardige producten. Een ander belangrijk voordeel is dat er voor het nieuwe membraan 50% minder materiaal nodig is en dat scheelt grondstoffen, productie-energie en brandstof voor transport. Al met al levert het een grote reductie van CO2-uitstoot op. Daarnaast heeft het nieuwe membraan een veel langere levensduur, waardoor de fabrikant in staat is om een garantie af te geven van minstens 15 jaar.

Flexcon Premium

Het nieuwe membraan, dat Else Plastic voor Flamo produceert, wordt toegepast in de nieuwe Flexcon Premium expansievaten. Deze expansievaten worden wereldwijd gebruikt, waardoor de impact van de prodcutverbetering extra groot zal zijn. In een totaalconcept met aangepaste bouwvorm en verbeterde verpakking zet Flamco een grote stap in het verduurzamen van de wereld. Lees hier het nieuwsbericht van Flamco.

Wilt u ook een nieuw kunststof product of onderdeel laten ontwikkelen of verbeteren? Neem dan net als Flamco eens contact met ons op. Met onze ruim 55 jaar ervaring met het ontwikkelen en spuitgieten van kunststof producten kunnen wij u gegarandeerd van dienst zijn.